September 29 2022•Oded B
מכירים את האנשים שמתעטשים ללא הרף וטוענים שיש להם אלרגיה לאבק? אם כן, בוודאי יצא לכם לשאול את עצמכם אם באמת יש דבר כזה אלרגיה לאבק ואיך בדיוק הופכים להיות אלרגיים לאבק?
אולי תופתעו לשמוע, אבל אי אפשר באמת להיות אלרגיים לאבק: האלרגיה עצמה נוצרת כתגובה לחשיפה ליצור קטן ובלתי נראה בשם קרדית האבק (או קרדית אבק הבית) וליתר דיוק להפרשות שלה.
מכיוון שהקרדית הזו אוהבת להתחבא במקומות מאובקים ובמיוחד כאלו שיש בהם רטיבות ולחות (ולא חסרים כאלו כמעט בכל בית), בטעות מקשרים את האלרגיה עם האבק עצמו.
למעשה, וזה אולי יפתיע אתכם אפילו יותר, רוב החשיפה להפרשות (הגורם המגרה, אלרגן) מתרחשת בזמן השינה מכיוון שאז אנחנו נמצאים במגע ממושך עם המיטה והמזרון וקל לאלרגן להיכנס למערכת הנשימה שלנו.
בין יתר התסמינים לאלרגיה הזו אפשר למנות גירודים בגוף, גודש באף וגם קשיי נשימה. אם מדובר באנשים שכבר סובלים מאסתמה, האלרגיה לקרדית האבק עשויה להחמיר את הסימפטומים.
למרבה הצער, אלרגיה היא בדרך כלל מצב כרוני שלא ניתן להבריא ממנו, אך בהחלט אפשר להקל על הסימפטומים ולצמצם אותם.
הגישה הרפואית הקלאסית מטפלת במקרים חמורים של אלרגיה לאבק באמצעות תרופות אנטי היסטמיניות או סטרואידים ויש לעקוב במדויק אחרי הוראות הרופא המטפל, במיוחד במקרה של שימוש בסטרואידים.
אך יש מספר דרכים נוספות וטבעיות שבאמצעותן ניתן להקל על הסימפטומים:
1.החליפו מצעים לעיתים קרובות: יש להחליף את כל המצעים לעיתים קרובות, כולל ציפיות, ציפות וסדינים. חשוב לכבס גם את מגיני המזרון.
במידת האפשר כדאי לתלות אותם בחוץ מספר שעות אל מול השמש (5-6) באופן יום יומי על מנת שיגיעו לטמפרטורה חמה שהקרדית לא ממש אוהבת.
2.מכיוון שקרדית האבק אוהבת גם ריהוט שנוטה לצבור אבק, יש לשאוב על בסיס קבוע וילונות, שטיחים, ספות וכורסאות. רצוי שפינת השינה תהיה ריקה יחסית מריהוט כזה על מנת לצמצם את הצטברות האבק והחשיפה במהלך הלילה.
ישנם שואבי אבק אשר יכולים לסנן את האלרגנים ולא להחזיר אותם לסביבה. מסנן כזה נקרא H.E.F.A ויש לחפש אותו על גבי האריזה או במפרט של המוצר באינטרנט.
אם לא חייבים לעשות שימוש בארגז מצעים, מוטב לשים אותם בארון או מזווה מחוץ לחדר.
באופן כללי, הקרדית יכולה לשרוד גם במצעים סינטטיים וגם במצעי כותנה רגילים. המצעים היחידים שבה היא לא יכול לשרוד הם מצעים מ-100% כותנה “אמיתית”. הכוונה היא למצעים שלא מוסיפים להם אלרגניים או חומרים אחרים בתהליך הייצור.
3.ניתן להשתמש בתוספי כביסה ללא אלרגנים ובכך למנוע את החזרה שלהם אל תוך הבגדים.
4.באופן כללי כדאי מאוד לנקות את מסנני המזגן. מצב ייבוש יכול לעזור בלילה.