כאשר אדם חס וחלילה נפטר, המשפחה האבלה מוצאת את עצמה במרוץ נגד השעון כדי להכין את כל סידורי הקבורה ולפרסם מודעת אבל. בדרך כלל נהוג לחשוף את המצבה עצמה ביום השלושים לפטירה. לכן, ישנם בערך כשלושה שבועות לבחור את המצבה עצמה.
למרות שמדובר בתקופה לא קלה, משפחות רבות מעוניינות בכל זאת לעשות את כל המאמצים ולבחור ליקיריהן מצבה מיוחדת.
מצבות מיוחדות יכולות להיות מצבות בעלות צורה מיוחדת, כאלו שעשויות מחומר יוקרתי ויוצא דופן, אך לעיתים אפילו תוספת לכיתוב הקיים יכולה להפוך מצבה רגילה למצבה מיוחדת, שאחרי הכול מדובר בעניין סובייקטיבי למדי והייחוד הוא בעיני המתבונן.
מצבות מאבן מיוחדת
מצבה מאבן מיוחדת מאפשרת לכם להוסיף נפח מרשים יותר למצבה. יתרון נוסף של שימוש באבן מיוחדת כמו למשל שיש טורקי או גרניט הוא בכך שמדובר באבנים שדורשות תחזוקה מועטה יחסית לעומת האבן הסטנדרטית שהיא לרוב אבן חברון.
יחד עם זאת, חשוב לשים לב גם לאופן בו נוצר הכיתוב. לדוגמה, כיתוב שנוצר באמצעות הברגה של אותיות הוא בדרך כלל לא עמיד במיוחד. לעומת זאת, כיתוב שקוע באבן שנוצר באמצעות התזת חול או חריטה בלייזר הוא עמיד יותר.
מצבות נפרדות
כאשר מדובר על מצבה זוגית או מצבה משפחתית, יש כאלו הבוחרים לא לחבר את המצבות, אלא להציב את המצבות בנפרד, כאשר בין המצבות ישנם סלעים או אבני חצץ בצבעים שונים. לעיתים פשוט מניחים את שתי המצבות על לוח שיש מוגבה.
מצבות בצורה מיוחדת או עם תמונה
מרבית המצבות בנויות מאבן שוכבת ואבן ניצבת (אבן הראש) בצורה מלבנית. יחד עם זאת, ניתן לבצע חיתוך של האבן גם לצורה בלתי סטנדרטית או אפילו ליצור מבנה משכבות מדורגות. בדרך כלל עושים זאת עבור אבן הראש.
לדוגמה, יש מצבות בצורת לב, מצבות בצורת ספר פתוח, מצבות זוגיות סימטריות ואפילו מצבות בצורת כלי נגינה.
אלו הן מן הסתם מצבות יקרות יותר ולכן חשוב להיערך לכך מראש (לרוב לא נהוג להכין את המצבות מבעוד מועד, גם אם חלקת הקבר כבר נרכשה).
בניגוד לעבר, כיום גם מצבות עם תמונה המוטבעת באבן אינן מחזה נדיר וניתן למצוא אותם גם בבתי עלמין רגילים ולא רק אזרחיים (מצבות אלו הפכו להיות פופולאריות לאחר העלייה מברית המועצות, שם הדבר מקובל).
מצבות עם כיתוב מיוחד
הכיתוב הסטנדרטי על המצבה בדרך כלל אינו משתנה וכולל את שם הנפטר, תאריך הפטירה על פי התאריך העברי (ולעיתים גם הלועזי) וכמובן את ראשי התיבות ת.נ.צ.ב.ה (“תהיה נשמתו צרורה בצרור החיים).
יחד עם זאת, ניתן להוסיף הקדשה אישית על גבי המצבה, ציטוט מן התנ”ך או אפילו ציטוט משיר אהוב ולא להסתפק רק במילה אחת או שתיים על הנפטר.